Kuzey Kıbrıs’ta yaşam maliyeti
Kendimden bahsedecek olursam Kıbrıs’ta 3 yıldır okuyan sıradan bir öğrenciyim ve yazıyı yazmaktaki amacım sadece yanlış algıları kırmaktır.
Konuya herkesin bugünlerde en çok merak ettiği ve önemsediği Kıbrıs’ta Fiyatlar konusuyla başlamak istiyorum. Kıbrıs’ta ürünler Türkiye’deki fiyatlara göre yaklaşık %5 - %10 pahalı. Bunun dışında markalaşmış fastfood ve tekstil firmaların ürün fiyatları Türkiye’dekiyle aynıdır.
2021 Yılı Temek Gıda ve Diğer Market Ürünlerinin Güncel Fiyat Listesine Ulaşmak için TIKLAYINIZ.
Kıbrıs’ta pahalı olan şey ulaşım, eğlence ve dışarıda yemektir. Mesela dışarıda karnınızı doyurmak istiyorsanız minimum 10-15 TL’yi gözden çıkarmanız gerekir. Ada genelinde sabitlenmiş fiyatlar vardır. Mesela Girnede de tavuk şiş yeseniz Lefkede de yeseniz yaklaşık 12-15 TL dir.
Kıbrıs genelinde çeşmeden içme suyu akmaz ve 1 damacana su 4-6 TL dir.
Ulaşım konusunda Kıbrıs’ta ki birçok üniversite yaklaşık 20 - 30 km çapındaki okul çevresine ücretsiz olarak kendi öğrencilerine ulaşım imkânı sunmakta. Bunların dışında sabah 08:00 den akşam 18:30 a kadar çalışan dolmuşlar vardır. Ulaşım Türkiye’deki fiyatlara göre oldukça pahalıdır yaklaşık iki katı diyebilirim. Taksi ücretleri yaklaşık km de 3-4 TL dir.
KYK burs ve kredileri Türkiye’dekine göre fazladır. 2018 yılı için 568 tl kredi veya burs verilmekte.
Kalacak yer fiyatları çok değişkenlik göstermekte, fiyatları belirleyen en büyük etken okula olan mesafesidir. Kıbrıs genelinde ortalama bir ev inceleyelim. 3+1 evin yıllık kira fiyatı 15-25 bin TL arasındadır. Yurt ve apart fiyatları sundukları hizmete göre değişkenlik göstermekte ama ortalama bir fiyat verecek olursak 5 – 8 bin TL arasında değişkenlik gösterir. (Kıbrıs genelindeki müstakil ev, apart ve özel yurtların neredeyse tamamında hatta hepsinde elektrik, su, internet parası ödediğiniz paraya dahil değildir. Bunları ekstra olarak bittikçe alırsınız. Elektrik, su ve internet Türkiye’dekiyle yaklaşık aynı fiyattır. İnternetler son derece kötü ve yüksek ping vardır)
Tabi kide lükste sınır yok. Derseniz ki ben tek başıma bi daire istiyorum yemek istiyorum kısacası otel hizmeti istiyorum o zaman fiyat bunlara paralel olarak artış gösterir 25 30 bin TL kadar çıkar . Bunun dışında bazı bölgelerde KYK yurtları bulunmakta. Bu yurtlara bir kez kapağı atarsanız ailenizden para almadan burada yaşayabilirsiniz. Aylık yaklaşık 250 tl yemek fişi veriliyor elektrik, su sınırsız ve bedava.
Kıbrıs'ta hem okuyup hem çalışmak
Eğer maddi durumunuz iyi değil ve çalışmanız gerekiyorsa burada her zaman yapabileceğiniz işler var. Mesela dönemlik iş olarak çilek toplama, portakal mandalina toplama ve bunlara benzer başka işler vardır. Ağaç fide bakımları, tarladan taş toplama, çapa yapma vs. bunlar yorucu işlerdir yaklaşık 8-12 saat çalışırsınız ücret 75-100 tl arasında değişkenlik gösterir. Daha kısa dönemlik işler vardır ceviz ve hurma toplama gibi. Bu gibi işlere talep pek yoktur çünkü tehlikeli işler olduğundan sakatlanma riskleri fazladır ve biraz tecrübe ister. Ama ücretleri dolgundur günlük ücretleri 150-200 TL arasında değişir.
Birde garsonluk yapabilirsiniz. Sizin isteğinize bağlı olarak part-time yada sizin belirleyeceğiniz saatlerde ve günlerde çalışabilirsiniz, ücreti saatlik 5-7 TL civarıdır tabi tecrübeliyseniz torpiliniz varsa lüks yerlere girerseniz bu fiyatlar doğal olarak artış gösterir.
Nadirende olsa inşaatta çalışanlarda vardır yaklaşık günlük 100 TL civarıdır.
Yazımızın şimdiye kadarki kısmını toparlayacak olursak, ailenizin durumu pek yok ama sizinde bir hedefiniz ve idealiniz var ise burada okuma imkanınız var. Ama burada size çok iş düşer hafta sonra çalışmanız gerekebilir ya da part-time işlerde çalışmanız gerekebilir.
Şimdi minimum ve ortalama giderlere sahip iki öğrencinin buradaki 1 yıllık maliyet hesaplamasını yapalım.
Minimum giderleri olan öğrenci;
Bu fiyatlar Kıbrıs’taki bölgelere göre (±) %20-30 değişkenlik gösterebilir.
1 yıllık ev kirası 4000 TL (3+1 evde 6 kişi kaldığını düşünürsek yani 1 odada 2 kişi) eğer üniversitenizin bulunduğu bölgede KYK varsa işiniz çok kolaylaşır. Bu ücretten kurtulma ihtimaliniz var demek
Aylık elektrik – su – internet 100 TL
Mutfak masrafı aylık - 250 TL
Diğer giderler için aylık 200 TL harçlık, okul araç gereçleri, eğlence, dışarda yemek vs.
Tam burslu geldiğiniz varsayarsak kayıt ve yıllık harç 1000-4000 tl değişkenlik gösterir. Değişkenliğin sebebi TL, Dolar ve Euro ile çalışan okullardır. (maddi sıkıntılarla gelen öğrencilerin yıllık harç ücretlerini ve kayıt ücretlerini tercih yapmak istedikleri okula çok iyi sormaları lazım, internette buldukları bilgilere kesinlikle güvenilmemeli.)
Öte yandan sizi sevindirecek ve rahatlatacak olan KYK’nın verdiği 568 TL burs veya kredi.
Şimdi genel bir toplama yapacak olursak;
4000 TL yıllık ev kirası
900 TL 9 aylık elektrik – su – internet
2250 TL 9 aylık mutfak masrafı
500 TL gidiş- dönüş uçak bileti veya diğer (gemi-feribot-deniz otobüsü) yılda 2 kere gidip geldiğini düşünürsek
1600 TL 9 aylık cep harçlığı
1000-4000 TL okul harç ücreti (tam burslu)
- 6800 TL yıllık KYK burs kredi geliri
Kaba taslak hesaplayacak olursak;
3500 – 6500 TL aile bütçenizden yıllık olarak ayırmanız gerekecek. Eğer bursunuz yoksa bu fiyatlara okul ücretlerinizi eklemeyi unutmayın (tekrar hatırlatmak gerekirse, bu giderler Kıbrıs’taki okuyacağınız bölgeye ve üniversiteye göre (±) %20-30 değişkenlik gösterebilir)
Ortalama giderleri olan öğrenci;
Bu fiyatlar Kıbrıs’taki bölgelere göre (±) %20-30 değişkenlik gösterebilir.
1 yıllık yurt ücreti 7500 TL (yemeksiz) bu öğrenciye zaten KYK çıkmaz.
Aylık elektrik – su – internet 100 TL
Mutfak masrafı aylık 350 TL
Diğer giderler için aylık 400 TL harçlık, okul araç gereçleri, eğlence, dışarda yemek vs.
Tam burslu geldiğiniz varsayarsak kayıt ve yıllık harç 1000-4000 TL değişkenlik gösterir. Değişkenliğin sebebi TL, Dolar ve Euro ile çalışan okullardır.
KYK’nın verdiği 568 TL burs veya kredi.
Şimdi genel bir toplama yapacak olursak;
7500 TL yıllık ev kirası
900 TL 9 aylık elektrik – su – internet
3150 TL 9 aylık mutfak masrafı
3600 TL 9 aylık cep harçlığı
500 TL gidiş- dönüş uçak bileti veya diğer (gemi-feribot-deniz otobüsü) yılda 2 kere gidip geldiğini düşünürsek
1000-4000 TL okul harç ücreti (tam burslu)
- 6800 TL yıllık KYK burs kredi geliri
Kaba taslak hesaplayacak olursak;
10000 – 13500 TL aile bütçenizden yıllık olarak ayırmanız gerekecek. Eğer bursunuz yoksa bu fiyatlara okul ücretleriniz eklemeyi unutmayın (tekrar hatırlatmak gerekirse bu giderler Kıbrıs'taki okuyacağınız bölgeye ve üniversiteye göre (±) %20-30 değişkenlik gösterebilir)
Yüksek giderlere sahip olan öğrenciyi değerlendirmedim çünkü Kıbrıs’ta lükste sınır yoktur, mesela lüks bir otelin odasını 1 yıllık kiralar (100 bin TL ), bursu yoktur okul ücreti yıllık 40 bin TL dir vs.
Yazımızı sabırla okuduğunuz için teşekkür ederiz, yeni yazılarımızdan faydalanmak için sitemizi takipte kalın.